AI Symposium Werpt Licht op Uitdagingen van Nepnieuws en Veiligheid

AI Symposium Werpt Licht op Uitdagingen van Nepnieuws en Veiligheid

2025-05-03 nepnieuws

Rotterdam, zaterdag, 3 mei 2025.
Erasmus Universiteit Rotterdam presenteerde vorige week het symposium AI-MAPS, dat zich richtte op de impact van kunstmatige intelligentie op openbare veiligheid en nepnieuws. Het programma was gevuld met boeiende lezingen, interactieve workshops en interviews met diverse experts. Onder de hoogtepunten was de discussie over hoe AI-gedreven initiatieven de balans tussen ordehandhaving en democratische waarden zoals privacy en non-discriminatie kunnen ondersteunen. Het evenement, in samenwerking met VUB Brussel, bood een platform voor wetenschappers, kunstenaars en beleidsmakers om samen te werken aan innovatieve benaderingen. De gesprekken benadrukten het belang van het ontwerpen van AI-toepassingen die menselijke waarden zoals zorg en vertrouwen bevorderen. Met een focus op interdisciplinaire samenwerking, zette het symposium aan tot nadenken over de rol van technologie in de moderne samenleving.

Interdisciplinaire Aanpak van AI-Veiligheid

Het tweedaagse symposium, georganiseerd door Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met VUB Brussel, brengt een diverse groep experts samen om nieuwe benaderingen van AI-veiligheid te verkennen [1]. Professor Marc Schuilenburg, expert in Digitale Surveillance aan de Erasmus Universiteit, stelde de kernvraag: ‘Hoe kunnen nieuwe AI-tools worden ontworpen met respect voor mensenrechten en waarden als welzijn en inclusie binnen onze gemeenschappen?’ [1][2]

Focus op Democratische Waarden

Het symposium richt zich specifiek op het vinden van alternatieven voor de traditionele ‘wet en orde’ benadering van AI-systemen [2]. De discussies behandelen cruciale thema’s zoals de impact van AI op privacy en non-discriminatie, waarbij wordt gezocht naar manieren om technologie te ontwikkelen die vertrouwen en zorg bevordert in plaats van controle [1]. Dit sluit aan bij het grotere Europese innovatielandschap, waar de EIC onlangs €2,6 miljard aan investeringen heeft gemobiliseerd voor technologische doorbraken [3].

Praktische Toepassingen en Uitdagingen

Een belangrijk onderdeel van het programma is de bespreking van concrete tactieken om misbruik van AI tegen te gaan [1]. Professor Schuilenburg benadrukt het belang van ‘empowerende tactieken voor individuen en groepen om zich te beschermen tegen misbruik en gevaren van AI-tools’ [1]. Deze praktijkgerichte benadering wordt ondersteund door de aanwezigheid van zowel academici als kunstenaars, die samen werken aan innovatieve oplossingen [2].

Bronnen


nepnieuws AI