Bibliotheek HvA Verbetert Toegang Tot Online Leermaterialen

Bibliotheek HvA Verbetert Toegang Tot Online Leermaterialen

2025-03-29 bibliotheek

Amsterdam, zaterdag, 29 maart 2025.
De Hogeschool van Amsterdam introduceert een innovatief pilotproject om de toegankelijkheid van online leermiddelen te verbeteren. Dankzij de integratie van AI-gestuurde technologieën streeft deze pilot ernaar de kwaliteit van online onderwijs naar een hoger niveau te tillen. Binnen deze opzet worden zowel studenten als docenten ondersteund met geavanceerde hulpmiddelen die het leerproces efficiënter en doelgerichter maken. Dit initiatief benadrukt het belang van digitale innovatie binnen de onderwijssector, en hoe deze kan bijdragen aan verrijkte leerervaringen. Met de focus op vrij beschikbare, kwaliteitsvolle leermaterialen, speelt deze pilot een cruciale rol in de aanpassing van de Hogeschool aan moderne didactische trends.

Innovatieve Leermethoden en AI-Integratie

De Bibliotheek HvA heeft een ambitieus trainingsprogramma opgezet dat de digitale transformatie ondersteunt. Een belangrijk onderdeel hiervan is de cursus ‘Effectief prompten met GenAI’, waarin studenten en docenten leren omgaan met AI-technologie en de ethische aspecten hiervan binnen het onderwijs [1]. Deze ontwikkeling past binnen de bredere missie van de HvA om de kwaliteit van het hoger onderwijs in Amsterdam te verbeteren [2].

Toegankelijkheid en Onderwijskwaliteit

Met ongeveer 45.000 studenten en 4.500 medewerkers [3] staat de HvA voor de uitdaging om kwalitatief hoogwaardig onderwijs breed toegankelijk te maken. De nieuwe pilot voor online leermiddelen is specifiek gericht op het doelgerichter toepassen van deze materialen in het onderwijs [4]. Dit initiatief sluit aan bij de landelijke doelstelling van het Ministerie van OCW om een ‘slim, vaardig en creatief Nederland’ te creëren, waar iedereen gelijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen [5].

Internationale Context en Toekomstperspectief

De ontwikkeling van deze digitale leermiddelen vindt plaats in een bredere internationale context. Via programma’s zoals Erasmus+ wordt kennisuitwisseling op Europees niveau gestimuleerd [6], wat de kwaliteit en diversiteit van het onderwijsaanbod verder versterkt. Deze internationale dimensie draagt bij aan de ontwikkeling van toekomstbestendige onderwijsmethoden.

Bronnen


Online onderwijs Leermiddelen