De Opkomst van Realistische Deepfakes: Hartslagen die het Bedrog Voltooien

De Opkomst van Realistische Deepfakes: Hartslagen die het Bedrog Voltooien

2025-05-02 herkennen

Den Haag, vrijdag, 2 mei 2025.
Deepfakes worden niet alleen visueel indrukwekkender, maar imiteren nu ook realistische hartslagen, waardoor detectie een grotere uitdaging wordt. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de nieuwste deepfakevideo’s zelfs subtiele veranderingen in gezichts- en huidskleur kunnen vertonen — veelal geassocieerd met een hartslag — waardoor opsporingstechnieken complexer worden. Onderzoekers gebruiken technieken zoals fotoplethysmografie om deze hartslaganalyse toe te passen in de strijd tegen deepfakes. Wetenschappers benadrukken dat met slechts een korte video als basis, geavanceerde deepfakes haast onvermijdelijk lijken. Hoewel deze technologieën ons vermogen om echt van nep te onderscheiden uitdagen, werken experts onvermoeibaar aan methoden zoals analyse van lokale bloedstromen om in toekomstige deepfakedetecties te blijven innoveren.

De Technologische Doorbraak

Professor Peter Eisert van de Humboldt Universiteit van Berlijn en zijn team hebben een belangrijke ontdekking gedaan in het onderzoek naar deepfakes. ‘Hier laten we voor het eerst zien dat recente deepfakevideo’s van hoge kwaliteit een realistische hartslag en minieme veranderingen in de kleur van het gezicht kunnen vertonen, waardoor ze veel moeilijker te detecteren zijn,’ aldus Eisert [1]. De onderzoekers hebben aangetoond dat een detectiesysteem slechts 10 seconden aan videomateriaal nodig heeft om de aanwezigheid van een hartslag te analyseren [1].

Onverwachte Bevindingen

Een verrassende ontdekking was dat de hartslag in deepfakes op twee manieren kan ontstaan. ‘Onze resultaten laten zien dat een realistische hartslag opzettelijk kan worden toegevoegd door een aanvaller, maar ook onbedoeld kan worden ‘geërfd’ van de originele video,’ verklaart Eisert [1]. Dit betekent dat de subtiele kleurveranderingen in de huid van de oorspronkelijke persoon onbedoeld kunnen worden overgedragen naar de deepfake, waardoor deze nog echter lijkt [1].

Nieuwe Detectiemethoden

Om deze geavanceerde deepfakes te detecteren, maken onderzoekers gebruik van fotoplethysmografie - een techniek die de doorlaatbaarheid van licht door de huid meet om hartslagpatronen te analyseren [1]. De wetenschappers richten zich nu specifiek op het bestuderen van lokale bloedstromen binnen het gezicht, wat mogelijk een nieuwe weg opent voor toekomstige detectiemethoden [1].

Bronnen


deepfakes hartslagen