Cuba's Onafhankelijke Journalisten Onder Druk: Een Blik op Digitale Onderdrukking

Cuba's Onafhankelijke Journalisten Onder Druk: Een Blik op Digitale Onderdrukking

2025-04-18 voorlichting

Cuba, vrijdag, 18 april 2025.
In Cuba staan onafhankelijke journalisten voor zware uitdagingen door toenemende repressie en nieuwe censuurwetten. Recente arrestaties van freelancers wijzen op de intensivering van staatscontrole, vooral na versterkte wetgeving afgelopen oktober. Dit beleid volgt op een periode van groeiend protest sinds 2021, waarbij de Cubaanse overheid zich focust op het inperken van mediavrijheid. Journalisten worden niet alleen met arrestaties geconfronteerd, maar ook met de dreiging van langdurige detentie onder valse beschuldigingen. Hierbij maken journalistieke netwerken gebruik van AI-technologieën om censuur te omzeilen en blijven ze vechten voor de vrijheid van meningsuiting. De arrestatie van Yadiel Hernández en José Barrenechea deze week benadrukt de harde realiteit voor Cubaanse journalisten die buiten het staatssysteem opereren, en werpt licht op de bredere implicaties voor persvrijheid wereldwijd.

Recent Arrestaties en Detentie

De situatie heeft afgelopen woensdag een nieuwe wending genomen met de arrestatie van twee prominente freelance journalisten. Yadiel Hernández, 33 jaar oud, werd gearresteerd tijdens zijn onderzoek naar drugshandel bij een school in Matanzas en wordt nu vastgehouden in de Combinado del Sur gevangenis op beschuldiging van ‘propaganda tegen de constitutionele orde’ [1]. José Gabriel Barrenechea, 53 jaar, zit al vijf maanden in voorarrest na zijn deelname aan een protest tegen stroomuitval veroorzaakt door orkaan Rafael, waarbij hij een gevangenisstraf van drie tot acht jaar riskeert [1].

Systematische Onderdrukking

De repressie is significant geïntensiveerd sinds de invoering van de nieuwe Wet op Sociale Communicatie op 4 oktober 2024, die effectief alle journalistieke activiteiten buiten de staatsmedia illegaal maakt [1]. Deze wetgeving kwam tot stand na de grootschalige anti-regeringsprotesten van juli 2021, waarbij mensen die verslag deden of video’s online deelden werden vervolgd [1].

Massale Exodus van Journalisten

De impact van deze repressieve maatregelen is verstrekkend. Tussen 2022 en 2024 zijn ten minste 150 Cubaanse journalisten in ballingschap gegaan als gevolg van intimidatie door staatsveiligheidsagenten [1]. Recent hebben veiligheidsagenten minstens acht journalisten en mediawerkers van niet-statelijke mediaorganisaties ondervraagd, vaak in verband met vermeende misdaden tegen de staat [1].

Internationale Zorgen

Internationale organisaties hebben hun bezorgdheid geuit over de situatie. Katherine Jacobsen, CPJ’s coördinator voor de VS, Canada en het Caribisch gebied, waarschuwt dat de Cubaanse regering doorgaat met een ‘campagne van intimidatie tegen de niet-statelijke media in een klaarblijkelijke poging hen tot zwijgen te brengen of in ballingschap te dwingen’ [1].

Bronnen


Repressie Persvrijheid