Zorgminister Agema onderzoekt AI als oplossing voor personeelstekort

Zorgminister Agema onderzoekt AI als oplossing voor personeelstekort

2025-04-07 politiek en technologie

Nederland, maandag, 7 april 2025.
Naast de dreigende vergrijzing en de verwachting van 270.000 vacatures in de zorgsector binnen tien jaar, richt Zorgminister Fleur Agema zich op kunstmatige intelligentie (AI) om dit probleem aan te pakken. Ondanks scepticisme vanuit experts en de Tweede Kamer, blijft Agema geloven in de mogelijkheden van AI. De technologie kan echter niet de handen aan het bed bieden die noodzakelijk zijn voor persoonlijke zorg. Dit onderzoek roept bredere vragen op over de rol van technologie in politieke besluitvorming in Nederland. Waarai andere Europese landen specifieke ministers voor digitalisering toewijzen, beheert Nederland deze verantwoordelijkheden met een staatssecretaris, wat leidt tot kritiek over gebrek aan visie en daadkracht. Dit artikel verkent de mogelijkheden en uitdagingen van AI in het beleid en de potentiële impact op de democratie.

Groeiende Zorgen over AI-Implementatie

De plannen van Zorgminister Agema komen op een kritiek moment. Terwijl het zorgstelsel voor een enorme uitdaging staat met een verwacht tekort van 270.000 zorgmedewerkers in het komende decennium [1], blijkt uit recent onderzoek dat er een grote kloof bestaat tussen de verwachtingen van experts en het publiek over AI-toepassingen. Slechts 24% van het algemene publiek verwacht voordeel te hebben van AI-implementaties, terwijl 76% van de AI-experts juist positief is over de impact [5].

Contrast met Internationale Ontwikkelingen

Nederland’s aanpak van AI-beleid staat in schril contrast met andere Europese landen. Waar Denemarken en Noorwegen specifieke ministers hebben aangesteld voor digitalisering, moet Nederland het doen met een staatssecretaris die deze verantwoordelijkheden als neventaak heeft [1]. Deze situatie wordt nog pregnanter nu blijkt dat Nederlandse organisaties wel vooroplopen in innovatieve aanbestedingen, zoals blijkt uit de derde plaats bij de European Innovation Procurement Awards die afgelopen woensdag in Brussel werden uitgereikt [3].

Praktische Uitdagingen en Duurzaamheid

Experts waarschuwen dat AI niet de praktische zorg kan vervangen die patiënten nodig hebben voor persoonlijke verzorging [1]. Daarnaast worden zorgen over de duurzaamheidsimpact van AI-systemen vaak over het hoofd gezien. Serverparken voor AI-toepassingen verbruiken aanzienlijke hoeveelheden drinkwater en energie [5], wat nieuwe uitdagingen creëert voor de Nederlandse infrastructuur en duurzaamheidsdoelstellingen.

Bronnen


kunstmatige intelligentie politiek