Diederik Jekel ontrafelt de impact van KI in unieke voorstelling

Diederik Jekel ontrafelt de impact van KI in unieke voorstelling

2025-03-27 voorlichting

Het Park, Rotterdam, donderdag, 27 maart 2025.
Diederik Jekel presenteert op dinsdag 8 mei ‘De kunst van Kunstmatige Intelligentie Zien’ in Het Park. Deze voorstelling belooft een innovatieve kijk te bieden op hoe kunstmatige intelligentie ons leven kan veranderen, zowel in kunst als in technologie. Jekel combineert wetenschap en theater, waardoor de complexe concepten rond AI toegankelijker worden voor een breed publiek. De voorstelling onderzoekt vragen zoals: wat betekent AI voor de menselijke creativiteit en werkomgeving? En hoe beïnvloedt het onze perceptie van leven zelf? Het belooft een informatieve en humoristische avond te worden die bezoekers een blijvende indruk zal geven van AI’s werking en invloed.

De Veelzijdige Impact van KI

In zijn nieuwe voorstelling onderzoekt wetenschapscommunicator Diederik Jekel fundamentele vragen over kunstmatige intelligentie, van kantoorautomatisering tot creatieve toepassingen. De voorstelling behandelt hoe KI alledaagse taken kan overnemen, zoals het schrijven en beantwoorden van e-mails, het maken van presentaties en het samenvatten van documenten [1]. Jekel waarschuwt dat deze ontwikkelingen mogelijk grote gevolgen hebben voor beroepen als journalisten, kunstenaars en zelfs rechters [1].

Van Wetenschap naar Theater

Jekels benadering is uniek in zijn soort door de combinatie van theatrale elementen met wetenschappelijke inzichten. In zijn theatercolleges maakt hij complexe onderwerpen toegankelijk voor een breed publiek, van technologie-experts tot mensen die moeite hebben met de basisfuncties van hun telefoon [1]. Deze expertise in het vertalen van complexe wetenschappelijke concepten naar begrijpelijke taal komt ook tot uiting in zijn werk voor televisie, waar hij gisteren te zien was in het programma Focus op NPO 2 [5].

Actuele Wetenschapscommunicatie

Als wetenschapscommunicator is Jekel zeer actief in verschillende media. Vandaag was hij te zien in ‘Tijd voor MAX’ op NPO1, waar hij zijn visie op kunstmatige intelligentie deelde [6]. Zijn werk strekt zich uit van podcasts tot televisieoptredens, waarbij hij consistent complexe wetenschappelijke onderwerpen vertaalt naar begrijpelijke concepten voor het grote publiek [3][4].

Bronnen


artificiële intelligentie wetenschapscommunicatie